Het Pléiadessysteem
Pléiades 1A werd gelanceerd op 17 december 2011, en Pléiades 1B op 2 december 2012. Samen vormen ze een tweelingconstellatie ontwikkeld door CNES (het Franse ruimtevaartagenschap).
Pléiades is het optische deel van het Frans-Italiaanse ORFEO-systeem, opgezet om de burgerlijke en militaire behoeften aan optische beelddata van zeer hoge resolutie en radardata te vervullen.
De Pléiadessatellieten draaien om de aarde op 694 km hoogte. Ze zijn uitgerust met een hoge-resolutie optisch instrument dat panchromatische beelden kan maken met 70cm-resolutie – wat nadien wordt herwerkt tot 50 cm – en multispectrale beelden in vier banden (blauw, groen, rood en nabij-infrarood) met 2,8m-resolutie – wat herwerkt wordt tot 2 m. De fusie van beide types beelden resulteert in kleurenbeelden met een resolutie van 50 cm.
Beide satellieten bevinden zich in de zelfde omloopbaan, 180° van elkaar verwijderd, waarmee ze samen elke plek op aarde eens in de 24 uur kunnen vastleggen.
Sinds juni 2012 zijn Pléiadesproducten algemeen beschikbaar via het commerciële circuit dat werd opgezet door Airbus Defence and Space Geo-Information Services (vroeger bekend als Spot Image/Astrium).
Waarom en hoe gebruik je Pléiadesbeelden?
De beelden kunnen in talloze toepassingen worden gebruikt in een heleboel werkvelden. Om de beelden te kunnen gebruiken moet je wel een minimum aan remotesensing-kennis hebben, en beschikken over de nodige beeldverwerkingssoftware.
Om vertrouwd te geraken met satellietbeelden, kan je de module Wegwijs in Remote Sensing bezoeken op de Belgian Earth Observation website.
Op de website Orfeo Toolbox vind je gratis beeldverwerkingssoftware, handleidingen en gebruikerstips.
Zoek je meer informative over de verschillende Pléiadesproducten (bewerkingsniveau, formaten, …), download dan de Pléiades user Guide op de Airbus Geo Information website.
Mocht je nog andere vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met het STEREO-team.
Nuttige links
- Dossier d’information: Pléiades, duo de satellites optiques pour mission duale
- Pléiades image gallery - Airbus D&S
- Pléiades, un système novateur - CNES Mag éduc (Engelse versie aan de rechterkant van de pagina)
- Pléiades: une nouvelle génération d’images satellites